κλινική δερματολογία

Η κλινική δερματολογία αφορά τη διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων του δέρματος, των συστηματικών νοσημάτων με δερματικές εκδηλώσεις καθώς και των νοσημάτων τριχών και ονύχων.

Το δέρμα μας είναι το όργανο - φραγμός από το εξωτερικό περιβάλλον. Μπορεί να νοσήσει τόσο από εξωτερικούς όσο από εσωτερικούς παράγοντες. Είναι η εικόνα μας προς τους άλλους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές δερματικές ασθένειες δεν μας επηρεάζουν οργανικά, επιδρούν κατά πολύ όμως στην ποιότητα ζωής και στον ψυχισμό του ατόμου.

Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων.

νοσήματα κλινικής δερματολογίας

Ακμή

Όταν οι θύλακες των τριχών αποφράσσονται με σμήγμα, βακτήρια (προπιονικό βακτήριο της ακμής) ή νεκρά κύτταρα, δημιουργείται μια πάθηση του δέρματος που ονομάζεται ακμή. Η ακμή εμφανίζεται στις περιοχές που είναι πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, όπως το πρόσωπο, η πλάτη και το décolleté (στήθος). Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία, αλλά σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και μετεφηβικά.

Η ακμή αντιμετωπίζεται με ποικίλους τρόπους ανάλογα με την κρίση του δερματολόγου λαμβάνοντας υπόψη την κλινική εικόνα του ασθενούς, τα μέχρι τώρα θεραπευτικά σχήματα καθώς και τα αποτελέσματα αυτών και τέλος την επιθυμία του ασθενούς όσον αφορά τη χορήγηση συστηματικής αγωγής ή όχι. Η διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης πρέπει να γίνεται από δερματολόγο που είναι ο κατάλληλος επιστήμονας υγείας.

Στο ιατρείο μας έπειτα από ολοκληρωμένη και λεπτομερή κλινική εξέταση και διάγνωση των αιτιών της ακμής, παρέχεται εξατομικευμένο πλάνο και κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα αντιμετώπισής της με ή και χωρίς συστηματική αγωγή. Με τη χρήση εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού (φωτοθεραπεία με κόκκινο και μπλε φως) η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών του έτους.

Ροδόχρους Ακμή ή Ροδόχρους Νόσος

Στη συγκεκριμένη κλινική οντότητα φαίνονται στη περιοχή του προσώπου βλατίδες, φλύκταινες και ευρυαγγείες, κυρίως στις παρειές, στον πώγωνα, στη ρίνα και στο μέτωπο. Διάφοροι παράγοντες όπως κάποια τρόφιμα (ζεστά ροφήματα, κόκκινο κρασί, καφές), το άγχος, η υψηλή θερμοκρασία και ο ήλιος οδηγούν σε flush (αναψοκκοκίνισμα). Το δέρμα εμφανίζεται ευερέθιστο και δυσανεκτικό.

Ψωρίαση

Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση νόσο αγνώστου αιτιολογίας. Αφορά όλες τις ηλικίες και μπορεί να προσβάλει κάθε περιοχή του σώματος: το τριχωτό της κεφαλής, τις παλάμες, τα πέλματα, τα νύχια καθώς και τις αρθρώσεις. Στην τελευταία περίπτωση πρόκειται για ψωριασική αρθρίτιδα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσμορφίες. Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την ψυχοσύνθεση του κάθε ασθενούς ανάλογα με τη έκταση της.


Λοιμώξεις δέρματος

Οι λοιμώξεις δέρματος οφείλονται σε διάφορες αιτίες και η κλινική εικόνα διαφέρει αναλόγως. Τα αίτια είναι κυρίως μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, ιοί όπως ο ιός του έρπητα, ο ιός ΗΡV, οι ιοί που προκαλούν την ανάπτυξη μυρμηγκιών και θηλωμάτων, καθώς και μύκητες και παράσιτα.


Δερματίτιδα

Οι δερματίτιδες είναι ίσως η πιο συνηθισμένη αιτία επίσκεψης στο δερματολόγο. Μπορεί να οφείλονται σε γενετική προδιάθεση όπως η ατοπική δερματίτιδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή να είναι επίκτητες όπως η ερεθιστική ή η αλλεργική δερματίτιδα. Πληθώρα παραγόντων μπορούν να προκαλέσουν την ερεθιστική ή αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Σε αυτούς συχνά ανήκουν αρωματικά προϊόντα, απορρυπαντικά, καλλυντικά προϊόντα, αλλά και φυσικά στοιχεία όπως το νερό και ο αέρας.


Κνίδωση

Είναι η υπερέκκριση ισταμίνης με συνοδευόμενο εξάνθημα. Οι παράγοντες που προκαλούν τη συγκεκριμένη κλινική εικόνα μπορεί να είναι αλλεργιογόνα, τα οποία μπορεί να είναι είτε φυσικά, όπως το νερό, η θερμότητα, το κρύο, είτε ιδιοπαθή, οπότε η περίπτωση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Όνυχες

Η πιο συχνή πάθηση των ονύχων είναι η ονυχομυκητίαση, η λοίμωξη δηλαδή του όνυχα από μύκητες. Άλλες παθήσεις των ονύχων οφείλονται σε τραυματισμούς και σε ονυχοδυστροφίες. Επίσης στα νύχια εμφανίζονται και δερματικές εκδηλώσεις παθήσεων σε περιπτώσεις όπως η ψωρίαση, ο ομαλός λειχήνας, η ατοπική δερματίτιδα κ.ά.


Αλωπεκία

Ως αλωπεκία ορίζεται η απώλεια τριχών που μπορεί να είναι μόνιμη ή αναστρέψιμη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Η ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία σε άνδρες και σε γυναίκες

  • Η αλωπεκία που οφείλεται σε υποκείμενες νόσους, όπως στη θυρεοειδοπάθεια, στην αναιμία κ. ά.

  • Οι αυτοάνοσες αλωπεκίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ουλωτική αλωπεκία όπως συμβαίνει στο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, στον τριχοθυλακικό λειχήνα κ.ά.