αφροδισιολογία

Είναι ο τομέας της δερματολογίας που αφορά τα αφροδίσια νοσήματα, δηλαδή τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αν και τα περισσότερα αφροδίσια νοσήματα εντοπίζονται στη γεννητική περιοχή, κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν δερματικές εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές του σώματος γι’ αυτό η διάγνωση πρέπει να γίνεται από δερματολόγο - αφροδισιολόγο.

Στόχος δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του αφροδίσιου νοσήματος, αλλά και η σωστή ενημέρωση των ασθενών ώστε να αποφευχθεί η διασπορά αλλά και να ενημερωθούν για τη σωστή προφύλαξη ώστε να μην υπάρξει νέα επιμόλυνση.

νοσήματα αφροδισιολογίας

Μολυσματική Τέρμινθος

Συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που εκδηλώνεται σε ενήλικες στα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Οφείλεται στον ιό της μολυσματικής τερμίνθου και μεταδίδεται με την τριβή δέρματος με δέρμα. Μπορεί να εκδηλωθεί και σε παιδιά, χωρίς όμως να αποτελεί σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Η θεραπεία της μολυσματικής τερμίνθου μπορεί να είναι είτε επεμβατική (laser, κρυοπηξία υγρού αζώτου) είτε τοπική με τη χρήση ειδικών διαλυμάτων.


Οξυτενή Κονδυλώματα

Είναι ανώδυνοι όγκοι του δέρματος που οφείλονται σε στελέχη του ιού των θηλωμάτων HPV που όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν, γιατί μπορεί να εξελιχτούν σε καρκινώματα. Εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα και μεταφέρονται με την τριβή δέρματος με δέρμα.


Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Οφείλεται στον ιό του έρπητα και μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση λοίμωξης κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης. Η κύρια κλινική εικόνα είναι φυσαλίδες σε ερύθημα.


Ουρηθρίτιδα

Είναι η φλεγμονή της ουρήθρας. Η βλεννόρροια είναι κυρίως γονοκοκκική, μπορεί όμως να πρόκειται και για λοίμωξη με χλαμύδια ή να είναι μικροβιακής αιτιολογίας. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι χρόνιες ουρηθρίτιδες μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.


Βαλανοποσθίτιδα, Μυκητιασική κολπίτιδα

Ως βαλανοποσθίτιδα ορίζεται κάθε ερεθισμός της βαλάνου και της ακροποσθίας. Αντίστοιχα κάθε ερεθισμός με καύσο, κνησμό και πιθανό έκκριμα από τον κόλπο ορίζεται ως κολπίτιδα. Η κύρια αιτιολογία είναι η επιμόλυνση με το μύκητα Candida Αlbicans. Είναι σημαντικό να λάβουν θεραπεία και οι δύο σεξουαλικοί σύντροφοι. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι το άγχος, η ελλιπής υγιεινή, το κάπνισμα και νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Εκτός της θεραπείας πρέπει να δίνονται και οδηγίες πρόληψης και σωστής καθημερινής περιποίησης της γεννητικής περιοχής.


Σύφιλη

Η σύφιλη είναι ένα από τα αρχαιότερα νοσήματα. Η εμφάνιση νέων περιστατικών σύφιλης είναι συχνή στη σημερινή εποχή. Αρχικά εκδηλώνεται με τη μορφή ενός ανώδυνου έλκους στη γεννητική περιοχή που αποδράμει. Κάθε έλκος των γεννητικών οργάνων πρέπει να διερευνάται από τον ειδικό αφροδισιολόγο. Για τη θεραπεία της σύφιλης χορηγείται πενικιλίνη. Η νόσος έχει διαφορά στάδια και μπορεί να φτάσει μέχρι και σε προσβολή εσωτερικών οργάνων, όπως η καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα.