blog

12 ΑΠΡ 2021

Το μπλε φως ή HEV Light (Ηigh-Εnergy Visible Light)


Το μπλε φως μπορεί να έχει αποδειχθεί ωφέλιμο σε κάποιες δερματοπάθειες όπως η ακμή, όταν όμως η έκθεση σε αυτό είναι μεγαλύτερη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Ο Η/Υ, το tablet και κυρίως το κινητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Κατά μέσο όρο ασχολούμαστε με το κινητό μας πάνω από 120 φορές την ημέρα με αποτέλεσμα να εκθέτουμε το δέρμα μας πολλές ώρες στο μπλε φως ή αλλιώς HEV Light (high-energy visible light). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπουν οι συσκευές είναι μικρή, ωστόσο ο παρατεταμένος χρόνος που περνάμε μπροστά από αυτές σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση που τις κρατάμε από το πρόσωπο μας έχει σαν αποτέλεσμα τελικά να εκθέτουμε το δέρμα μας πολλές ώρες καθημερινά.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Η έκθεση αυτή προκαλεί μια σειρά αλλαγών στις δομές και στις λειτουργίες του δέρματος, παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, όπως:

  • Οξειδωτικό στρες

  • Μικροφλεγμονές

  • Φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης

  • Αυξημένη έκκριση μελανίνης.


Πώς πορούμε να προφυλάξουμε το δέρμα μας από την αυξημένη έκθεση στο μπλε φως;

1. Αναζητήστε εφαρμογές στο κινητό που μειώνουν το μπλε φως

2. Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική χρήση κινητών και Η/Υ

3. Χρησιμοποιείστε καλλυντικά με ουσίες με αντιοξειδωτική ή αντιφλεγμονώδη δράση

4. Μην κοιμάστε δίπλα σε Η/Υ, tablet ή κινητά και περιορίστε τη χρήση τους πριν τον ύπνο

10 ΝΟΕ 2020

LASER ALEXANDRITE - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ο Αλεξαδρίτης είναι ένα laser που εκπέμπει μονοχρωματικό φως στα 755nm και στοχεύει στη μελανίνη της τρίχας, με σκοπό να την καταστρέψει ολοσχερώς.

Είναι ο πιο ανώδυνος και αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Στο ιατρείο dermATreatment διαθέτουμε laser με τεχνολογία Aλεξανδρίτη της εταιρείας Candela με πιστοποίηση FDA και CE. Η αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη ειναι κατάλληλη τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα και το πρόσωπο.

Ποτέ είναι ιατρικά ωφέλιμο να γίνεται αποτρίχωση με Laser;

1. Σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενες θυλακίτιδες (επιμόλυνση των θυλακίων με βακτήρια και εμφάνιση έντονης φλεγμονής). Κάποιες φορές η έντονη φλεγμονή μπορεί να αφήσει μόνιμα σημάδια (μελαγχρωματική υπερμελάγχρωση).

2. Σε ασθενείς με πολύ ευαίσθητο δέρμα, όπου μετά από κάθε αποτρίχωση με ξυράφι, κερί, αποτριχωτικές κρέμες κτλ. υπάρχει έντονος ερεθισμός του δέρματος (ερεθιστική δερματίτιδα).

3. Σε περίπτωση αλλεργίας σε αποτριχωτικές κρέμες και άλλα μέσα αποτρίχωσης.

4. Σε ασθενείς με κύστη κόκκυγα όπου η καταστροφή των τριχών με Laser ευνοεί την πορεία της νόσου αναιρώντας το αίτιο.

5. Σε ασθενείς με ΗPV (ιός των θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων), όπου οι μικροτραυματισμοί που προκαλούνται από τις άλλες αποτριχωτικές μεθόδους όπως ξυράφι και κερί ευνοούν την διασπορά της νόσου.

Υπάρχουν αντεδείξεις;

Ουσιαστικές αντενδείξεις δεν υπάρχουν, ακόμα και πιο δύσκολα περιστατικά όπως ασθενείς με επιληψία, φωτοευαισθησία, ασθενείς που λαμβανουν φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί φωτοευαισθησία, ασθενείς με πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους ή και ασθενείς με μαυρισμένη επιδερμίδα από έκθεση στον ήλιο ή από solarium, δύνανται οι θεραπείες αποτρίχωσης με laser πάντοτε υπό την καθοδήγηση του δερματολόγου.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Μετά από 5-6 συνεδρίες έχουμε μείωση της τριχοφυΐας κατά 90%.